Wanneer stappen we over op de waterstofauto?

De ontwikkeling en marketing van elektrische auto’s bevindt zich op een hoogtepunt. Deze nieuwe techniek wordt steeds serieuzer omarmd en binnen afzienbare tijd zal naar verwachting een groot deel van de auto’s hybride of elektrisch zijn. Minder zichtbaar zijn de ontwikkelingen op waterstof gebied. Toch zijn die onmiskenbaar aanwezig en autoproducenten zetten er vrij nadrukkelijk op in.

Hyundai Tuscon op waterstof vestigt snelheidsrecord

Hyundai is al in de markt met haar befaamde ix35 FCEV. Deze auto op waterstof, waarvan er ook al enkele in Nederland rondrijden, krijgt een vervolg in de vorm van de Tuscon als waterstof SUV. Onlangs vestigde Hyundai er een snelheidsrecord mee in de Californische woestijn. Een aardig stukje publiciteit, die de lease afzet van deze auto’s op de Amerikaanse markt zeker een steuntje in de rug zal geven.

Chevrolet Colorado op waterstof

In Amerika is General Motors een interessante samenwerking aangegaan met het Amerikaanse leger. Het bedrijf ontwikkelt samen met de onderzoeksafdeling van het leger een Chevrolet Colorado met brandstofcel. Deze stevige pick-up truck zal hierna een jaar lang door het leger worden getest. Als legervoertuig is een Chevrolet Colorado met brandstofcel heel geschikt, vanwege het direct beschikbare koppel in de motor en de veel stillere aandrijving dan bij een benzinemotor.

Mercedes GLC op waterstof

Ook bij Mercedes staan de ontwikkelingen niet stil. Het bedrijf liet weten voor haar GLC-model een motor op waterstof te willen ontwikkelen. De GLC F-CELL krijgt een elektromotor die door een brandstofcel wordt gevoed. Wanneer deze SUV op de markt komt is nog niet bekend. In ieder geval wordt hij voorafgegaan door de plug-in hybride versie van de GLC, die in het voorjaar van 2016 zal worden geïntroduceerd.

Binnenkort ook Kia op waterstof?

Ook Kia zet in op milieuvriendelijke techniek. Het bedrijf heeft hiervoor een investering van 10 miljard dollar in gedachten, die over 5 jaar zal worden gespreid. Naast hybride, elektrische en autonoom rijdende modellen, zit ook bij Kia de ontwikkeling van een waterstof model in de pijplijn. De fabrikant wil over het geheel van de door haar geproduceerde modellen het brandstofverbruik met gemiddeld 20 procent verlagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *