Wanneer stapt Bol.com uit de rode cijfers?

Het Nederlandse online-warenhuis Bol.com gaat het voor de wind. Bol.com is onderdeel van het Ahold concern en zag zichzelf het afgelopen jaar met ongeveer 30 procent groeien. Toch maakt Bol.com nog steeds geen winst.

Winstneming of groei

Het is een veelgemaakte keuze in de online-business. Bedrijven kiezen voor winst of investeren alles in verdere groei. Net als het Amerikaanse Amazon maakt ook Bol.com de keuze voor maximale groei. Het is daarbij een strategische keuze hoelang Ahold de onderneming nog verliesgevend laat zijn. Wordt te snel besloten tot het nemen van winst, dan streeft mogelijk een andere speler Bol.com voorbij. Aan de andere kant moet de verliesperiode ook weer niet te lang duren, anders worden de aandeelhouders onrustig.

Nog iets langer verlies maken

Oorspronkelijk werd gedacht dat Bol.com zich vanaf 2017 als winstgevend bedrijf zou gaan profileren. Financieel directeur Jeff Carr liet bij het bekendmaken van de cijfers op 3 maart blijken, dat dit waarschijnlijk nog iets langer zal gaan duren. Ahold heeft op dit moment vier online-kanalen, waarvan twee in Nederland, één in Tsjechië en één in Amerika. Samen waren ze in 2015 goed voor 1,8 miljard euro omzet, waarbij ongeveer de helft voor rekening van Bol.com kwam. Het streven is om dit omzetcijfer in 2017 circa 2,5 miljard euro te laten zijn.

Extra betaalmethoden en nieuwe producten

Volgens topman Dick Boer van Ahold, zal Bol.com in 2016 een omzetcijfer van 1 miljard euro voorbij gaan streven. Ter vergelijking, eind 2012 toen Bol.com in handen kwam van Ahold, lag de omzet nog op 400 miljoen euro. De betaalmethoden die aan de klant worden aangeboden blijken ook van grote invloed te zijn. Wordt naast de creditcard, iDEAL en de cadeaukaart ook achteraf betalen aangeboden, dan stijgen de bezoeken die met een aankoop worden afgesloten met 2 tot 5 procent. Ook nieuwe producten doen de omzet stijgen. Zo startte Bol.com net als het Amerikaanse Amazon onlangs met de verkoop van kleding. Ook het sinds kort continu voeren van een outlet op de website, trekt waarschijnlijk weer nieuwe klanten aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *