Wel of geen geld lenen? Stel jezelf deze drie vragen

Twijfel je om een lening af te sluiten, bijvoorbeeld om een auto te kopen, je keuken te verbouwen of enkele kleine aankopen te doen? Dan zijn er enkele vragen die jij jezelf kunt stellen om te bepalen of je beter wel of beter geen lening af kunt sluiten. Welke vragen dit zijn, lees je in dit artikel. Door jezelf de vragen in dit artikel te stellen, kom je er al snel achter of je wel of geen lening af moet sluiten om jouw aankoop of aankopen te doen.

Vraag 1: heb ik het geld echt nodig?

Wil je een lening afsluiten om een nieuwe auto te kopen, maar rijd je nu eigenlijk al in een prima wagen? Dan heb je het geld van de lening niet echt nodig, aangezien je nu gewoon in een prima auto rijdt en dus niet per se een nieuwe auto nodig hebt. Wil je een lening afsluiten voor een nieuwe keuken, aangezien je oude keuken letterlijk uit elkaar valt van ellende? Dan heb je het geld wel echt nodig, aangezien je wel een goede keuken nodig hebt in huis.

Vraag 2: kan ik de lening terugbetalen?

Uiteraard moet je alleen geld lenen dat je terug kunt betalen, aangezien je anders in de schulden komt. Bepaal voor jezelf of je het maandelijkse bedrag van de lening inclusief rente terug kunt betalen, niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. Is dit niet het geval? Dan sluit je de lening niet af, zonder uitzonderingen. Kun je de lening nu betalen en verwacht je dat dit in de toekomst ook geen probleem zal zijn, dan kun je de lening wel afsluiten.

Vraag 3: verandert mijn financiƫle situatie nog?

Er kunnen allerlei dingen gebeuren die ervoor kunnen zorgen dat je jouw lening op een bepaald moment niet meer (helemaal) terug kan betalen. Verwacht je bijvoorbeeld een kind te krijgen in de komende vijf jaar en heb je een lening met een looptijd van tien jaar? Dan verandert je financiƫle situatie zeker nog tijdens de looptijd van de lening. Je kunt je afvragen of het afsluiten van een lening in dit geval wel verstandig is. Wil je nog een huis kopen, een andere grote aankoop doen of op korte termijn met pensioen gaan, dan moet je ook goed nadenken of je wel een lening af wil sluiten op dit moment.