Winst van Novartis ontwikkelt zich voorspoedig

De koers van het aandeel Novartis ontwikkelt zich onverminderd sterk. Van de dip in de koers die rond 20 januari plaats had, heeft het aandeel zich alweer vrijwel hersteld. De huidige koers van rond de 97 Zwitserse franc ligt een stuk hoger dan de koers van het aandeel begin 2007. Na het dieptepunt van 40,50 Zwitserse franc op 2 maart 2009, is het aandeel langzaam naar deze koers toe geklommen.

Prima 2014 ondanks derde kwartaal

In 2014 haalde Novartis goede cijfers, alleen het vierde kwartaal gooide roet in het eten. Toen verkocht het bedrijf haar vaccinatietak aan het Australische CSL en moest daarbij een voorziening afboeken van ruim 1 miljard dollar. Ook wisselkoerseffecten beïnvloedden de winst in het vierde kwartaal negatief. Tot en met het derde kwartaal presteerde Novartis echter heel goed. De nettowinst steeg met maar liefst 12 procent naar ruim 9,1 miljard dollar. De totale omzet kwam uit op 58 miljard dollar, een toename van 1 procent.

Ook 2013 was goed jaar

Na een goed 2013, waarin de omzet exclusief wisselkoerseffecten met 2 procent steeg (en inclusief met 4 procent), brachten in 2014 nieuwe medicijnen de winstcijfers verder omhoog. Zo steeg in het derde kwartaal van 2014 de omzet nog met 4 procent tot 14,7 miljard dollar en nam de winst met 9 procent toe tot 3,4 miljard dollar.

Ook profijt van generieke geneesmiddelen

Net als de andere grote farmaceutische bedrijven heeft ook Novartis last van aflopende patenten. Hierdoor wordt het voor concurrerende bedrijven mogelijk om hetzelfde geneesmiddelen als generiek medicijn tegen een veel lagere prijs op de markt te brengen, zodat mensen voor een lagere prijs hetzelfde medicijn kopen. Novartis gaat dit probleem onder andere te lijf met een stuk innovatie, waardoor vervangende betere medicijnen in de plaats kunnen treden van eerdere varianten. Daarnaast profiteert Novartis ook van de generieke markt via haar dochter Sandoz. De omzet van Sandoz steeg in 2014 met 4 procent tot 9,6 miljard dollar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *