Zo stel je een pensioenplan op

Het pensioen is het doel waar elke werkende naartoe werkt. Zonder zorgen van de gouden jaren genieten is wat iedereen wenst. Hoe je dit echter moet doen, daar is nog altijd geen vastomlijnd plan voor opgesteld. Toch is het heel goed mogelijk om aan de hand van een aantal regels een heel eind te komen. Wanneer je een pensioenplan opstelt, dan moet je op de volgende zaken letten om succesvol te zijn. Dit maakt het een flink stuk beter te bereiken.

Stel je wensenlijst op

Om te weten hoeveel je nodig hebt voor je pensioen is het in de eerste plaats belangrijk dat je een beeld schetst van het leven hoe dat er voor jou als gepensioneerde uit moet zien. Zodra je weet wat je allemaal wenst, kan je hier ook je budget op aanpassen. Zo krijg je een goed idee van de hoeveelheid geld die je op zij moet gaan zetten in de komende jaren. Dit maakt het flink concreter. Dat maakt het sparen gemakkelijker.

Wanneer en hoe stop je met werken?

Stoppen met werken wordt door iedereen op een andere manier ingevuld. Wil je bijvoorbeeld jong stoppen of juist tot je zevenenzestigste doorwerken? Stop je helemaal met werken of bouw je af? Stop je alleen met deze baan en pak je iets anders op wat je deels voor je plezier doet? Al deze vragen zijn belangrijk omdat dit je inkomsten kan beïnvloeden. Als je langer doorwerkt heb je langer een extra stroom aan inkomsten. Dit kan je spaargedrag veranderen.

Hoe is je gezondheid?

Het is lastig om in te schatten hoe lang je van je pensioen zal gaan genieten. Niemand weet immers echt hoe oud hij zal worden. Dat neemt niet weg dat je wel kan inschatten hoe goed je gezondheid op elk moment is. Heb je veel klachten, of zijn er klachten in de familie die erfelijk zijn, dan zal je hier rekening mee moeten houden in het opbouwen van een pensioen. Je zal immers geld moeten reserveren voor deze zaken.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *